Asbest in 274 woningen succesvol verwijderd terwijl bewoners thuis koffie drinken

Woningcorporatie Vidomes uit Zoetermeer heeft Roessen & Roessen Asbestsanering B.V. gevraagd om het plaatmateriaal waar nog asbest in zat in diverse woningen te verwijderen. Dit hebben we gedaan met de nieuwe methode van MiniContainment. Op die manier konden we snel en schoon het asbest saneren, terwijl de bewoners gewoon op de bank zaten.

Asbest moet je zorgvuldig verwijderen in verband met de risico’s voor de volksgezondheid. De traditionele methode zorgt voor overlast voor bijvoorbeeld bewoners, die tijdelijk uit hun woning moeten. Zeker als het om beperkte plaatsen in huis gaat, zoals asbest in een kozijn boven een deur of een vensterbank. Vidomes wilde haar huurders zoveel mogelijk overlast besparen. MiniContainment was hiervoor het juiste antwoord en door de tijdsbesparing ook nog goedkoper.

Hoe werkt MiniContainment?
Het raam (bijvoorbeeld bij een bovenlicht) wordt helemaal geïsoleerd met behulp van een doorzichtig frame dat veel weg heeft van een couveuse. Via onderdruk in het geïsoleerde compartiment worden alle vrijkomende asbestvezels snel opgevangen. De medewerkers kunnen via handschoenopeningen schoon hun werk doen en hebben dan ook geen wit pak met masker meer nodig. Ook hoeft de ruimte niet afgeplakt te worden. Nadat het asbest verwijderd is, vindt een eindcontrole plaats om te kijken of er geen asbestvezels zijn achtergebleven.

Snel en veilig
“Bewoners vonden de methode heel prettig, vertelt Leo van der Velden, senior opzichter planmatig onderhoud van Vidomes. Soms moest alleen een kast een beetje opzij geschoven worden, maar verder konden ze direct aan het werk en waren ze snel weer klaar. De ervaring is compleet anders als wanneer mannen in witte pakken met maskers je woning binnenkomen. Vaak blijven bewoners daarna met een naar gevoel zitten of het echt wel weer veilig is. Dat gevoel konden we nu helemaal wegnemen.”

 

Opdrachtgever: Vidomes Zoetermeer
Toepassing: bovenlichten (plaatmateriaal boven een deur) in 274 bewoonde woningen
Risicoklasse: 2a
Periode: september 2017